top of page

Ik heb kniepijn, wat kan ik doen?

In het kort

  • knieklachten zijn, na nek- en rugklachten, de meest voorkomende klachten van het bewegingsapparaat.

  • de knie bestaat uit twee gewrichten, het gewricht tussen de knieschijf en het bovenbeen en het gewricht tussen bovenbeen en onderbeen. De uiteinden van de botten zijn bedekt met een laagje kraakbeen waar tussen ook nog twee menisci liggen.In de knie en langs het kniegewricht lopen banden (kruisbandenen de binnen en buitenband)

Wat is kniepijn?

De knie is een gewricht dat relatief vaak is aangedaan bij overbelasting ten gevolge van sport of dagelijkse activiteiten. Er kunnen klachten ontstaan ten gevolge van een (sport)trauma of een overbelasting van het gewricht.

​

Hieronder staan de meest voorkomende aandoeningen:

  • PFPS: Complex van klachten en symptomen, gekenmerkt door kniepijn achter, onder of rondom de patella, of symptomen zoals kraken, stijfheid, zwelling of een instabiliteitsgevoel. De aandoening komt soms dubbelzijdig voor. De pijn is vooral aanwezig tijdens en na belasting (sport of traplopen) en bij zitten met gebogen knieën (theaterknie). 

  • Jumpers knee: Aandoening van de knie, waarbij de kniepees is aangedaan, gekenmerkt door pijn aan de onderkant van de knieschijf, vaak na (sport)belasting. Deze klachten komen vooral voor bij “spring sporters”, vandaar de naam jumpersknee. 

  • Voorste kruisband letsel: letsel van de voorste kruisband komt met name voor bij sporters, bij sporten waarbij plotselinge zijwaartse en draaiende bewegingen worden gemaakt (bijvoorbeeld voetbal, basketbal). Ook bij een ernstige overstrekking van de knie kan letsel aan de voorste kruisbandletsel ontstaan. Vaak is er sprake van niet-contact letsel, een knappend gevoel en/of geluid, forse zwelling en onmogelijkheid om de knie direct te belasten. Vaak is een intensief revalidatietraject nodig en soms een reconstructie operatie.  

  • Meniscusletsel: kan acuut ontstaan, vaak als het lichaam draait en de voet geblokkeerd wordt. Meniscus klachten kunnen ook degeneratief van aard zijn, door langdurige overbelasting. Meniscusletsel kan gepaard gaan met slotverschijnselen, gewrichtsvocht,, bewegingsbeperking in met name buigen en (diffuse) pijn ter hoogte van de gewrichtsspleet.

  • Artrose: degeneratieve aandoening van de knie die wordt gekenmerkt door pijn, zowel bij het begin van een beweging (startpijn) als tijdens belasting. Hierdoor kunnen beperkingen ontstaan in het dagelijks functioneren.

Oorzaken van kniepijn

  • (Sport)trauma en acute momenten;

  • Overbelasting;

  • Verminderde spierkracht, stabiliteit van het been.

Veel voorkomende klachten bij kniepijn

  • Knie op slot gevoel;

  • Instabiel gevoel, gevoel er doorheen te zakken;

  • Pijn rondom knieschijf of in de knieholte.

Wat kan je zelf doen bij kniepijn?

​Bij knieklachten ontstaan na een trauma, waarbij er sprake is van een dikke knie, is het verstandig contact op te nemen met de fysiotherapeut om te beoordelen wat er aan de hand is met de knie. Bij minder ernstige klachten of klachten die langzaam toenemen kun je proberen om de onderstaande twee oefeningen te doen om zo je benen sterker te maken.

Knieklachten

Knie oefening

De volgende oefeningen helpen om kniepijn en stijfheid te verminderen en de spieren rondom het gewricht sterker te maken. Gaat de pijn niet binnen 1-3 weken vanzelf over, of wil je klachten in de toekomst voorkomen, dan raden we je aan om een afspraak bij ons te maken.

Vrouw voert een knie oefening uit

Oefening 1: positie 1

OEFENING 1: squat

Positie 1: sta iets breder dan heupbreedte met je gewicht op beide benen.

​

Positie 2: zak door je knieën tot een pijnvrije hoek, hou je knie in lijn met de heup en enkel

​

3x 10 herhalingen

​

OEFENING 2: gestrekt been heffen

Positie 1: zit op de grond in langzit.

​

Positie 2: hef je been gestrekt langzaam omhoog, beweeg weer terug tot je de grond net niet aantikt en hef weer omhoog.

​

3x 10 herhalingen

​

Onze behandelmogelijkheden bij kniepijn

Voor een gerichte behandeling van jouw klachten kan je bij ons in de praktijk terecht. Wij hebben ons toegelegd op het (sport)specialistisch behandelen van knieklachten en behalen hier goede resultaten mee.

Voor het starten van een behandeling zullen we middels een vraaggesprek (anamnese) en onderzoek de klachten verder in kaart brengen. Daarna stellen we, in overleg met jou, een gericht behandelplan op. Wij bieden verschillende behandelmogelijkheden aan, die we aanpassen op jouw persoonlijke klachten en hulpvraag:

  • Sport specifieke oefentherapie;

  • Triggerpoint behandeling (dry needling, rek oefeningen, massage);

  • Manuele therapie;

  • Individueel oefenprogramma voor thuis;

  • Preventieve zorg; sporten om sterker te worden, gewicht te verliezen of je gewoon fitter te voelen... bekijk onze vitaliteitslijn

  • Revalidatie na een knieoperatie

  • Het aanmeten van steunzolen, podologie 

  • contact met sportartsen en orthopeden

Man kijkt naar houding van vrouw bij uitvoeren van een fysiotherapie oefening

Plan een afspraak

Wil je snel terecht? Plan direct een afspraak online of vul het aanmeldformulier in. 

​

Heb je een vraag of wil je meer weten? Bel naar 050-3182164 of mail naar vitaliteit@medisupport.nl.

bottom of page